Här är mina 5 bästa GI-starttips:
1. Rensa skåpen på snabba kolhydrater
Bort med godis, vit pasta, vitt ris, bröd, kakor, glass mm
2. Bunkra upp med bra GI mat
Bönor, quinoa, broccoli, grönabönor, tomater, kött, fisk, fågel, div mjölkprodukter, nötter mm
3. Se till att alltid ha med mellanmål och nyttigt snacks i väskan.
Avocado, nötter, en liten bit 85% choklad
4. Gör en lista på favoritmaten och fundera ut hur du kan byta ut de dåliga kolhydraterna
Potatis mot t.ex. blomkål, broccoli eller haricotvertes. Pasta och ris mot t.ex. quinoa, fullkornscouscous och glasnudlar.
5. Börja med GI en vecka när du vet att du kan bestämma själv över din kost (alltså inte när det är födelsedagskalas, lunchmöten mm).
Första veckan är den jobbigaste och då sätts verkligen karaktären på prov. Det är också då man bör köra hårdast för att bli av med sockerberoendet. Första veckan åt jag i princip bara olika sorters kött, ägg, tomater, avocado och ost, samt hade nötter och kaffe som mellanmål. Efter den veckan var jag inte alls lika sugen på sötsaker. Jag hade dessutom gått ner 2,5 kg.Vilken seger!
![]() |
http://www.tasteline.com/recept/LCHF-kladdkaka |
Kokta ägg! Alltid ett kokt ägg i handväskan (håller lätt en dag) och en skål i kylen (håller minst en vecka)! :)
SvaraRaderaBra tips! Nu är ju inte enbart kalla ägg min favorit (om det inte ligger under en hög med majonäs och räkor...vilket i o f oxå är GI). Det får bli i en skål i kylen, så kan jag enkelt kombinera dem med annat. :)
SvaraRadera